İlk olarak kullanmayacağımız servisleri kapatalım.
Öncelikle kapatmamız gereken servisleri sıralayalım
1 . Error Reporting Services
Bu servis programlarınız Bilinmeyen HATA! gibi nedenlerle kapandığı zaman oluşan hata raporunu Microsoft’a göndermeye çalışır.Tamamen gereksiz ve gerçekten kullanmamamız gereken servislerden biridir.
2 . Automatic Updates
Bu servis Windows’un güncellemelerini otomatik olarak arayan ve bilgisayarınza kuran servistir..Bilinçli bir kullanıcı iseniz, zaten sürekli güncelleştirmeleri manual olarak takip eder ve sisteminize kurarsınız.Bu servisi kapatmanız size fazladan yaklaşık olarak 2.967 Mb Ram kazandıracaktır.
3 . DNS Client
Bu servis gezinti yaptığınız web sayfalarında ki dosyaları bilgisayarınıza kaydeder ve bir daha ki gezintinizde daha önce girdiğiniz web sayfalarına ulaşmakta size hız kazandırır.Fakat site yenilendiğinde bunu göremeyebilir ve eski halini dolaşıyor olabilirsiniz.
4. Help And Support
Bu servis size Windows hakkında bazı gerekli bilgileri verir ve size sistemi kullanmanız da yardımcı olur..Kurduğunuz programlarınızı çalıştıramadığınız da veya sürekli olarak sorunlar ile karşılaştığınız da size yapmanız gereken veya çalışmadığına dair bilgiyi veren servistir. yok ben windowsun içini dışını biliyorum diyorsanız bu servisi kapatmanız size hız kazandıracaktır.
5. Messenger
Bu servis Windows’lar arası mesajlaşmayı sağlar.İnternet üzerinden herhangi bir sistemden sizin sisteminize mesaj gönderebilirler.Bolca açığı olan bu protokolü kapatmak size hem hız hem güvenlik kazandıracaktır.
6. Wireless Configuration
Bu servis wireless bağlantılarınızı otomatik olarak sisteminize yüklenmesini sağlar.Eğer wireless kullanmıyorsanız bu servisi kapatmanız size hız kazandıracaktır.
7. Themes
Bu servis ilk olarak Windows XP’de çıkan temaları açmanızı sağlar.Daha renkli bir windows istiyorsanız bu servisi açık tutmanız sizin yararınızadır.Yok ben gri Windows’um ile mutluyum diyorsanız kapatmanız size oldukça hız kazandıracaktır.Bu servis Windows’u en çok yavaşlatan servislerden biridir.
8. Tcp/IP NETBIOS Helper
Bu servis Local Area bağlantılarında kullanılması gereken bir servistir.Örnek olarak Yerel Ağ üzerinden //makinadı olarak bağlandığınız bir makinaya bu servisi kapatırsanız makinadı yazarak bağlanamazsınız.Bağlantı kurmak için //makinaIP şeklinde bağlantı kurmak zorunda kalırsınız.Yerel Ağ kullanmayan kullanıcıların kapatması iyi bir karardır.
9. Telephony
Bu servis yerel ağ veya TCP/IP üzerinden telefon konuşması yapan kullanıcılar içindir.Kapatmanız size hız kazandıracaktır.
10. Volume Shadow Copy
Bu servis scsi disklerinizde Shadow Copy kullanıyorsanız açık kalması gereken bir servistir.Eğer kullanmıyorsanız kapamanız yerinde bir karardır.
11. Remote Registry
Bu servis Regedit dizininize Yerel Ağ dan veya İnternet üzerinden başka kullanıcılarınızın sizin Administrator şifreniz ile bağlanmasını sağlar.Pekte kullanışlı bir servis olmadığı kesindir ve kapatılması yerinde bir karar olur.
12. DHCP Client
Bu servis isminden de anlaşılacağı gibi DHCP kullanılan yerel ağ veya internet ortamlarında kullanılması gereken bir servistir.Eğer DHCP kullanmıyorsanız bu servisi kapamanız size hız kazandıracaktır.Kapattığınız takdirte IP değişikliği yaptığınız zamanlarda sisteminize restart atmanız gerekebilir.
13. NetMeeting Remote Desktop Sharing
Bu servis netmeeting kullancılarının masaüstlerini başka kullanıcılarla paylaşması için gerekli olan servistir.netmeeting kullanmıyorsanız bu servisi kapatmanız size hız ve güvenlik kazandıracaktır.

14. Computer Browser
Bu servis ağdakı bilgisayarların isimlerini güncel tutmak içindir.Bilgisayarınız bir ağda degil ise, tek başına çalışıyor ise disable edebilirsiniz.

15. Fast User Switching Compatibility
Birden fazla kullanıcının aynı bilgisayari kullandığı bilgisayarlarda, bir kullanıcının oturumunu tamamen kapatmadan diğerinin oturumuna geçişi sağlar. Eğer Windows Xp’nizi tek kullanıcı ile kullanıyor iseniz bu servisi disable edebilirsiniz.

16. NVIDIA Display Driver Service
Bu servis nvidia ekran kartı olupta, nvidia nin FORCEWARE driver’ları yüklendiği zaman çalışır. Kesinlikle disable etmenizi tavsiye ediyorum. Hiçbir ise yaramadığı gibi sistem kapanırken beklemeye neden oluyor.

17. Plug and Play
bilgisayarınıza eklenen veya cikarilan donanimlari tarayan servistir. Bu servis usb, fireware gibi portları yaklaşık 10 ms’de (saniyenin onda biri) bir kontrol eder. Eğer bilgisayarınızda donanım değişikliği yapmayacaksanız şiddetle disable yapmalısınız..

18. Print Spooler
yazıcıya gönderilen dosyaların yazıcı kapalı iken ya da yazıcı bağlantısında oluşan sorunlardan dolayı yazdırılamaması gibi durumlarda, yazdırılmak istenen belgeyi hafizada tutan ve daha sonra sorun giderildiğinde yazdırılmasını sağlayan bir servistir.Bilgisayarınızda yazıcınız yok ise bu servisi disable edebilirsiniz.

19. Removable Storage
Bilgisayarınızda usb disk gibi tak-sok depolama uniteleri kullanmanızı sağlayan servistir. Kullanmıyor iseniz bu servisi disable edebilirsiniz.

20. Server
Bilgisayarınızda dosya, yazıcı gibi şeyleri paylaştırmanızı sağlar. Eğer bilgisayarınız ağda değil ise ve paylaştıracak bir şeyiniz yok ise bu servisi disable edebilirsiniz.

21. Task Scheduler
Bu servis bilgisayarınızda ileriye yönelik olarak görevler belirlemenizi sağlar. Mesela bu servisi kullanarak şu gün, şu saatte bu programı çalıştır ya da şu gün şu saatte bilgisayarı kapat gibi görevler ekleyebilirsiniz. antivirusler genelde bu servisi kullanırlar ve bu servis kapalı iken hata ya da uyarı verebilirler.. ama siz antivirusünüze otomatik tarama görevi eklememişseniz ve normal olarak görev eklemiyor iseniz bu servisi disable edebilirsiniz.

22. Windows Image Acquisition (WIA)
Bu servis tarayıcı, dijital fotograf makinesi gibi aygitlardan image almak için kullanılır. Bilgisayarınızda tarayıcı, dijital fotoğraf makinesi yok ise bu servisi disable edebilirsiniz.

23. Windows Time
Bu servis bilgisayarınızın saatini internetteki saat sunucularından otomatik olarak güncellemeyi sağlar. Eğer bilgisayarınızın saatinin otomatik güncellenmesini istemiyorsanız bu servisi disable edebilirsiniz.

Bu servisleri kapatmak için ;

Kapatmak istediğimiz servisin üstüne sağ tuşla basarak Properties seçilir ve ;

Automatic seçili ise önce Disabled seçilir ve Stop diyerek servis durdurulur..
Eğer durdurmak istediğiniz servisi sadece o anlık devre dışı bırakmak istiyorsanız Manual seçerek Stop demelisiniz..Tabi Windows’unuzu tekrar açtığınızda o servisin otomatik olarak açılmasını istiyorsanız restart atmadan önce Automatic seçerek uygulamalıyız..